Dutch Highway Map (2018)

Nederlandse Snelwegkaart (2018)

De eerste Nederlandse Snelwegkaart werd uitgebracht in januari 2018, nadat ik in 2016 was begonnen met ontwerpen. Het ging viral op Twitter in Nederland en er werden honderden exemplaren van verkocht.

Snelwegkaart 2018

Snelwegkaart
Artikelnummer: SL-M-001
ISBN: n.v.t
Oplages: Meerdere
Vrijgave: januari 2018
Maat: A2

Vervangen door: Snelwegkaart 2020
Nu verkrijgbaar: Snelwegkaart 2021

Productie

Zoals met veel kaarten, was de Snelwegkaart tussen 2016 en eind 2017 af en aan in productie. Door een tweet van mij in december 2017 ging de kaart viraal en haastte ik me om hem af te maken. Deze kaart heeft me echt veel geleerd over het produceren, opzetten van een winkel, verpakken en verzenden van kaarten.

Het was de katalysator.

Ik koos er ook voor om een soort merk op te zetten, Studio Legenda genaamd, de paraplu waaronder ik aanvankelijk van plan was mijn kaarten en kaartdiensten te gaan verkopen. Dit is de reden waarom alle kaarten in de winkel SKU's hebben die beginnen met "SL", het is een knipoog naar dit tijdperk.

Ontwerp

De kaart was niet mijn eerste OV-kaart, maar wel de eerste met een bestaand, echt systeem. Zij het snelwegen op deze kaart. Ik heb het heel strak en wit gehouden, met een paar lijnen om de kustlijnen van Nederland af te bakenen.

Een voordeel van het maken van een snelwegkaart was het gebruikelijke gebrek aan parallelle lijnen, met uitzondering van een paar gebieden waar snelwegen dubbel genummerd zijn. In toekomstige spoorkaarten bleek dit een andere leercurve (maar een waardevolle).

Zoals met elke kaart, leverde deze veel discussiepunten op. Op latere kaarten werd de informatie over rustplaatsen vereenvoudigd, zonder hun namen of pictogrammen meer. Deze werden als te gevoelig voor verandering beschouwd.

Ik voelde na een tijdje ook dat de A2 te klein was. Nog later leerde ik dat het relatief moeilijk was om goed passende monturen voor A-maten te vinden. Dus ben ik overgestapt op B-maten en heb niet achterom gekeken.

Verzenden

Voor deze kaart bleek de hele kwestie van het verzenden van dingen vanuit een webshop een steile leercurve. In eerste instantie kocht ik ronde buizen. Het probleem hiermee is dat ze kunnen rollen, daarom kreeg ik een enorme toeslag bij het verzenden van de eerste batch. Omdat PostNL elke koker handmatig door het sorteerproces moest bewegen, omdat ze bleven rollen in plaats van langs de transportbanden.

Ronde buizen nemen ook enorm veel opslagruimte in beslag wanneer ze niet in gebruik zijn. Daarom gebruik ik nu inklapbare rechthoekige dozen. Ik heb ook overwogen om (misschien) stevigere driehoekige dozen te gebruiken, maar die zijn duurder.

Credits

Veel mensen hebben geholpen met het geven van feedback op deze kaart. Destijds waren mijn aantekeningen echter schaars en geen enkele heeft de jaren overleefd. Ik wil - nogmaals - mijn dank uitspreken aan degenen die geholpen hebben. Als jij een van hen bent: laat het me weten en laat me een e-mail of tweet zien, dan stuur ik je iets nieuws en leuks.

Originele specificaties

Taal Nederlands
Afdrukken Eenzijdig full colour
Afdruktype

Offsetdruk

Maat 42x59,5cm - 16,5x23,5in (staand)
Papiergrootte A2
Papier gewicht 125 gram
ISBN-nummer n.v.t
SKU

SL-M-001

Totale run 200+